2019 SZEPTEMBERI HÍREK

2019 SZEPTEMBER 22.

Startol a mentorprogram Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A kormány kkv-stratégiájának egyik alappilléreként hívta életre az Országos Vállalkozói Mentorprogramot. A 2020 végéig uniós támogatással, 3,3 milliárd forintból megvalósuló program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány szervezésében valósul meg.

A projektet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében mutatták be. A rendezvényt dr. Sziráki András, a megyei kamara elnöke nyitotta meg, röviden vázolva a megye folyamatosan növekvő gazdasági helyzetét. Szabó István alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket, beszédében kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozásoknak megyénkben is óriási szerepe van a foglalkoztatásban.

A mentorprogramot dr. Surányi Róbert vezető programkoordinátor ismertette. A koordinátor kifejtette, egy mai átlagos hazai kkv-ra az a jellemző, hogy a munkavégzés és a hatékonyság a termelékenységgel összefüggésben alacsony, nemigen törekednek külpiacra, kevés innovációt alkalmaznak, nem élnek a források adta lehetőségekkel, egy relatíve jelentős részük pedig kényszervállalkozás.

Ezen szeretnének a projekt révén javítani, egy tapasztalt vállalkozókból, szakemberekből álló mentorhálózat kialakításával. A támogatást nyújtó hálózat személyes mentorálást biztosít a célcsoportként megjelölt női vállalkozók, a fiatal vállalkozók és a generációváltás előtt álló cégek számára, továbbá szakmai mentorálást nyújt a külpiacra lépést tervező, illetve részesedésüket növelni szándékozó, valamint beszállítói vállalkozások számára. Emellett országosan és ingyenesen elérhetővé válnak a hatékonyság növelését szolgáló pénzügyi és vállalkozói szemléletformáló tartalmak.

Peterdi Edit megyei programkoordinátor ismertette, miként jelentkezhetnek a projektbe. Az összejövetelen a mentorálást vállaló megyei cégek is bemutatkoztak.

2019 SZEPTEMBER 19.

Nagy megtisztelés érte Alapítványunkat.
A SEED és a TTKA közösen indított pályázatának elbírálásra (többekkel együtt) Kuratóriumunk elnökét az elbíráló zsűri tagjának kérték fel. A pályázat rövidített kivonata ALÁBB olvasható.

Tisztelt Berendi Péter!

Egy vállalkozás számára, legyen szó kis-, közepes vagy nagyvállalatról, a cégnél felhalmozódott tudás gondos megőrzése és a generációk közötti hatékony, szisztematikus átadása a vállalati létszám bővülése, illetve generációváltás esetén, amellett, hogy versenyelőnyt jelenthet, segíthet a megbízható, szakmailag felkészült és elkötelezett munkaerő megszerzésében és megtartásában egyaránt. Ez a folyamat ma Magyarországon még gyerekcipőben jár.

Ezt a tényt felismerve a Tehetség és Tudás Központ Alapítvány (TTKA), valamint a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Magyarországon először pályázatot hirdet a tudásátadás témakörében kkv-k és nagyvállalatok számára. A kiírók célja a generációk közötti tudásátadás jó gyakorlatainak összegyűjtése, minél szélesebb körben történő megismertetése, ezáltal a vállalatok inspirálása a tudásmegosztás rendszerének kialakítására, továbbá a tudásátadásban élenjáró vállalkozások teljesítményének elismerése a „Tudásbarát szervezet 2019” díjjal.

A vállalkozások (részletesen lásd a csatolt pályázati felhívásban) három kategóriában nyújthatják be pályázatukat.

I. A vállalaton belüli tudásátadás eszközei, folyamata, tudásbrókerek a cégen belül.

II. A tudásmegosztás digitális eszközei, módszerei.

III. Klasszikus generációváltás − szakmák átadása generációk között.

A pályázatot 2019. szeptember18-án hirdetjük meg. A vállalatok 2019. október 21-ig nyújthatják be a pályázati anyagukat.

Az eredményhirdetésre november 6-án (7-én) kerül sor.

A pályázati kiírás a https://tudasbaratszervezet.ttk.seed.hu oldalon tekinthető meg.

Nagy örömünkre szolgál és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta felkérésünket.

Budapest, 2019. szeptember 18.

Tisztelettel:

Lakatosné Lukács Zsuzsanna                                     Katona Melinda
a SEED Alapítvány ügyvezetője                                  a kuratórium elnöke TTKA

F E L H Í V Á S

FELHÍVÁS

„Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül…” írta Kölcsey egykor, és ez a mottó hívta létre 2014-ben a Családi Vállalkozások Országos Egyesületének (CSVOE) Alapítványát is, amely tavaly elnyerte a közhasznú státuszt.

Magyarországon a vállalkozások legnagyobb része családi vállalkozás.

A CSVOE nonprofit Közhasznú Alapítvány feladata, hogy a családi vállalkozást, mint üzleti formát, mint életformát, mint gazdasági és szociális jövőképet népszerűsítése, a generációváltás folyamatát segítse - alapítványi eszközökkel és lehetőségekkel.

Alapítványunk támogatókat keres, hogy segítségüket kérje saját erőforrásai kiegészítéséhez.

A családi vállalkozások (pénzügyi, gazdasági és erőforrásmenedzsment központú) tudásigényének kielégítésével olyan támogatási lehetőségeket kínálunk, amelyeket a kezdő vállalkozóknak, és – nemes ügyön kívül – akár az Önök távlati céljait is szolgálhatják:

Céljaink:
- a családi vállalkozások alapítóinak meglévő kompetenciáját, gyakorlati tudását, átadni a családi vállalkozások új (leszármazó) vezető tulajdonosi generációjának,
- fentieken túlmenően a velünk kapcsolatban lévő Egyetemek hallgatói számára pályázat alapján anyagi és anyagi értékű segítséget nyújtsunk a vállalkozásuk indításához,
- szeretnénk elérni továbbá, hogy a visszavonuló alapítók gazdaságilag hasznos tevékenységek szervezésével és tanácsadással továbbra is benn maradjanak a gazdaság vérkeringésében
- fontosnak gondoljuk a kultúra támogatását, a fiatal, kezdő művészek számára biztosított pódiumon történő megjelenési lehetőségen keresztül.

AZÉRT KÉRÜNK, HOGY ADHASSUNK

A támogatások összegéből pályázatokat kívánunk kiírni,(az ingyenes elméleti, szakmai képzések, workshopok, tréningek mellett), hogy a pályázók közvetett anyagi támogatásban is részesülhessenek.

Néhány példa a támogatási formák közül:
- online és offline kiadványok előfizetése
- szakkönyvek, kiadványok, a támogatást igénylő, összeállítása alapján,
- magas költséggel járó szakmai konferenciákon való részvétel rész költségei
- államilag akkreditált nyelvi képzési költségek bizonyítvánnyal igazolt tanulmányok lezárása után.
- külföldi tanulmányutak részbeni anyagi fedezete.
- vagyoni értékű egyéb támogatás (pl. helyiség, könyvelési szolgáltatás)

A KURATÓRIUM NEVÉBEN

dr. BERENDI PÉTER
Kuratórium elnök

TÁMOGATÁS

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete Közhasznú Alapítvány a Kultúra és az Oktatás támogatására
1013 Budapest, Lánchíd u 7-9.

Adószám: 18647196-1-41
Bankszámla: Budapest Bank 10100833- 61731700- 01004004

2019 SZEPTEMBER 5.

Ősszel folytatódnak a SEED Alapítvány és a Budapest Bank közös képzései

A Budapest Bank a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvánnyal együttműködve idén ősszel is meghirdeti a Dobbantó Program egyik legkeresettebb képzését, a Dobbantó tréning et, amely a vállalkozói kompetenciák fejlesztését célozza. A képzés elvégzésével a résztvevők az üzleti sikerek eléréséhez nélkülözhetetlen marketing, menedzsment, adózási, és forrásteremtési ismereteket szereznek.

A Budapest Bank a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvánnyal együttműködve idén ősszel is meghirdeti a Dobbantó Program egyik legkeresettebb képzését, a Dobbantó tréninget, amely a vállalkozói kompetenciák fejlesztését célozza.

A képzés elvégzésével a résztvevők az üzleti sikerek eléréséhez nélkülözhetetlen marketing, menedzsment, adózási, és forrásteremtési ismereteket szereznek, és szakemberek által véleményezett, kész üzleti tervekkel távoznak. A vállalkozó nők számára meghirdetett tréning 20 fős csoportban zajlik hat héten át, a képzés 12 napján összesen 90 órában. A költségek közel 90 százalékát a Budapest Bank vállalja át.

Az október 14-én induló tréningre az alábbi linken lehet jelentkezni.
Határidő: 2019. szeptember 25. 23:59
Jelentkezés a 2019. őszi Dobbantó tréningre

A többhetes tréning mellett újraindul a nagysikerű Quick IT képzés is, szintén a Dobbantó keretében. A kétszer félnapos kurzus az informatika világába enged betekintést, és a résztvevők olyan digitális megoldásokkal ismerkednek meg, amelyek segítik őket a vállalkozásuk működtetésében. Az elhangzottak segítséget nyújtanak a munkafolyamatok és a pénzügyek megtervezésében, lebonyolításában, ellenőrzésében, valamint az ügyfelekkel és az üzleti partnerekkel való kommunikációban, a vállalkozási folyamatok nyomon követésében és értékelésében. A QuickIT képzés igény- és szintfelmérés alapján kezdő és haladó csoporttal is elindul, október 1-én és 22-én.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 16.

More in this category: « 2019 AUGUSZTUSI HÍREK